Resepi ni ustazah dapat dari sahabat fb ustazah Mak Long Aishah yang tidak lokek berkongsi resepi ngan ustazah dan teman-teman. T kasih ye Mak Long Aishah.
Bahan-bahannya
500g tepung gandum
250g butter
125g gula icing
1 biji kuning telur
Cara-caranya
Pukul butter dan gula hingga sebati. Masukkan kuning telur. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan sebatikan. Kalau adunan masih peroi masukkan air sejuk sikit-sikit sampai boleh uli jadi doh. Bulat-bulatkan mengikut acuan dan tekan pada acuan. Guna belakang pisau untuk potong lebihan adunan pada acuan. Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis. Bakar dalam oven yang dipanaskan 150c selama 25 minit atau sehingga perang.
Bahan inti
250g cream cheese Philadelphia
60g gula icing
30g butter
1 biji telur ayam gred B
250g jem blueberry
Cara-caranya.
Pukul semua bahan kecuali jem blueberry sehingga kembang. Letakkan sedikit jem di atas kulit pastry. Masukkan bahan inti cheese tadi sehingga rata. Lorekkan di atas dengan jem dengan buat 4 line dan gunakan lidi untuk melorek. Bakar pada suhu 135c - 150c sehingga cheese kering. Selama 8-10 minit.
No comments:
Post a Comment