Assalamualaikum sahabat-sahabat blog, ustazah doakn semoga semuanya berada didalam keadaan yang terbaik dan mendapat lindungan Allah hendaknya. aamiin.
Hari ni ustazah nak kongsikan resepi Ayam Panggang yang ustazah masakkan dengan menggunakan periuk Noxxa. Kalau hendak guna oven atau pemanggang pun boleh. Tapi yang istimewanya periuk noxxa ni ialah ayam yang dipanggang menjadi lembut dan masa memasaknya tidak boleh dipertikaikan lagi sangat pantas. Resepi ayam panggang ini sangat sedap dan lazat. Cuba ya. Pasti tidak menyesal insya Allah
Bahan-bahannya:-
Ayam seekor di belah empat bahagian
4-5 ulas bawang putih
Sebiji bawang besar
Halia ( kesemua bahan-bahan ini di mesin halus)
Sos tiram
Sos cili
Sos lada hitam
Madu
Serbuk cili
Garam
Gula
Gaulkan dan perap sekurang-kurangnya 1 jam.
Cara memasak:
Tekan button HIGH PRESSURE selama 10 minit. Susun ayam dalam periuk noxxa bersama air perapan. Tutup penutup. Alihkan tombol ke PRESSURE dan tekan butang ON. Biarkan di situ sehingga bunyi bip2. Alihkan tombol ke arah STEAM. Kemudian buka penutup dengan putar arah jam. Tekan butang OFF ( warna merah di bawah sebelah kanan) .Tukar ke butang STIR FRY. Dan tekan butang ON. Biar di situ dengan mengalihkan ayam-ayam tersebut sehingga garing. Lebihan perapan itu akan menjadi sos pada ayam tersebut. Setelah berpuas hati bolehlah di tekan butang OFF dan hidangkan
ohh ayam panggang pun boleh ye...nmpak sedap tu ustazah...;))
ReplyDeletesalam singgah dari saye yg dapur jarang berasap ni..hehe
sedap sgt saya dh cuba perfect
ReplyDeletesedap sgt saya dh cuba perfect
ReplyDeleteKlu stir fry x pyh tutup ka?
ReplyDeleteTerima kasih share resepi..boleh cuba.. jemput singgah blog sy ea..
ReplyDeleteDirawanhartawan.blogsport.com