Resepi ini dari Chef Riz Mohd
Bahan
2 cawan beras pulut ( rendam selama 1/2 jam)
1 cawan air
1 cawan air gula merah ( masak 1 cawan gula merah dengan 1 1/2 cawan air)
# 1 cawan gula perang
# 1/2 cawan pati santan
# 2 ulas durian - ( jika suka) bahan bertanda # perlu dimesin hingga sebati
Garam secukup rasa
1 helai daun pandan
Cara
1. Basuh dan toskan beras pulut serta tuang ke dalam periuk. Masukkan air, air gula merah, daun pandan dan garam. Tutup penutup dan halakan tombol ke arah PRESSURE.
2. Set butang HIGH PEESSURE selama 6 minit dan tekan ON. Apabila sudah masak tekan butang OFF. Dan bebaskan tekanan. Buka tudung dan masukkan bahan yang dimesin serta gaul sebati.
3. Tekan butang STIR FRY dan tekan On. Kacau hingga kering dan berpalut. Tekan Off. Tutup penutup dan biarkan dalam 5 minit. Apabila wajik betul betul masak, ANGKAT dan barulah dihidangkan.
Gambar dibawah ana buat wajik warna warni..
No comments:
Post a Comment