Assalamualaikum sahabat2 ustazah. Hari ini ana nak kongsikan resepi kegemaran kami sekeluarga terutama ana sendiri yang menjadi peminat setia rebung madu. Masak la apa pun rebung madu ni pasti meleleh air liur ana..hihi
Bahannya:
600g tulang lembu ( basuh dan toskan)
1/2 kg rebung madu. Potong 2 inci
#4 ulas bawang merah
#2 ulas bawang putih
#1/2 inci halia - semua bahan # dikisar
4-5sudu besar rempah kari daging/ayam
1 cawan air
3 cawan santan
2 tangkai daun kari
2 sudu besar kerisik
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
Minyak dan garam secukup rasa.
Cara:
1. Tekan stir/fry dan tekan 'on'. Panaskan minyak dan tumis bahan blend dan bahan tumis sampai naik bau. Masukkan rempah dan sedikit air.Masak sehingga naik minyak. Masukkn tulang dan air. Tutup penutup dan halakan tombol kepada 'pressure'. Set butang 'high pressure' selama 60 minit dan tekan 'on'.Bila masak tekan 'off'. Bebaskan tekanan.
2. Masukkan santan, rebung, kerisik, dan garam. Tekan butang 'stir fry' dan tekan 'on'. Masak hingga rebung empuk dan tekan 'off'.Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment