Assalamualaikum semua. Ustazah nak kongsi resepi ikan siakap kukus resepi dr Zaidah Nor Osman. Resepi ni memang sedap dan suks hirup kuahnya. Sesuai dimakan bagi orang-orang yang hendak diet atau yang prihatin pada kesihatan. Ada orang risau tentang kolestrol, ha elok sangat la makan makanan stim ye.
Resepi ni dah memang elok dan sempurna tetapi ustazah buat penambahan sos tiram sebab sos tu dah tinggal sikit berbaki dalam botol, jadi ustazah tuang ke dalam kuahnya sebelum kukus. Kalau ada apa-apa bahan yang bersesuaian boleh lah ditambah ya. Disebabkan ustazah tidak ada stok asam ko/ boi, maka ustazah gantikan dengan belimbing buluh yang banyak di rumah mak.
Bahan-bahanya:
1. Seekor Ikan siakap kalau besar kena potong 2, kalau tak, nanti tak muat dalam Noxxa.
2. Bersihkan ikan, lumurkan garam sekata. Boleh juga letak kiub ikan bilis pada badan ikan.
3. Ketuk serai, bawang putih, bawang merah. Masukkan dalam bekas berisi ikan.
4. Perahkan asam limau, buh gak Asam boi.
5. Masuk sedikit gula rasa masam manis sup dia nanti.
6. Tuang sikit Thai fish sauce.
Sedia utk steam. Bole masukkan carrot, brokoli, cauliflower gak. Dah masak, tabur daun sup, daun bawang.
STEAM dengan pc Noxxa Selama 15 minit. Letak kan kaki sebagai pelapik atau tin kosong yang pendek dan masukkan ikan dalam loyang bersama perapan tersebut. Setelah itu letakkan loyang atas lapik kaki, tutup dan STEAM.
P/s. Saya perasan, bdk2 suka sup ikan steam ni ⭐
Selamat Mencuba. Credit to Pn Zaidah Nor Osman️
No comments:
Post a Comment