Salam semua. Nasi daging ni ana dapatkan resepi dari adik ana. Kalau dia ( kieSha IzzRul nama fb) balik kampung mesti kami suruh dia buat. Jadi kali ni ana pulak nak cuba masak nasi daging dengan menggunakan pc Noxxa yang sudah semestinya lebih cepat proses memasaknya.
Alhamdulillah seperti yang dijangkakan pc Noxxa memberi keputusan yang sangat membanggakan. Daging yang lebih pantas proses melembutkannya dan boleh terus masak nasi.
Bahan-bahannya
300g daging( di hiris nipis)
Satu sup bunjut
2 cwn beras basmathi - rendam 1/2 jam dan tos
1 1/2 - 2 cawan air rebusan daging / air + 1/2 ketul kiub daging. ( sukatan air dan beras basmathi 1 cwn beras=1 cwn air dn 1/2 susu). Kita tengok lebihan air daging ysng kita HIGH PRESSURE tu. Klu dah ada lebih kurang 1/2 cawan, kita cuma letak air 1 cwn utk beras1 cawan.
1/2 cawan susu cair
#1 labu bawang besar
#2 ulas bawang putih
#1/2 inci halia
Bahan2 # di.mesin halus
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 kulit kayu manis
Daun pandan
1 sudu besar kismis
Sedikit kunyit dan garam
Minyak sapi dan minyak
1 sudu rempah sup ADABI
Cara
1. Tekan STIR FRY dan tekan ON. Panaskan minyak. Masukkan bawang bunga lawang, pelaga, kayu manis, halia dan daun pandan. Bila wangi masukkan daging dan sup bunjut, garam dan rempah kurma serta tekan OFF. Tutup penutup dan halakan tombol kepada PRESSURE. Set butang HIGH PRESSURE selama 40 minit serta tekan ON.
2. Bila masak tekan OFF. Bebaskan tekanan. Masukkan air, susu cair, garam, kunyit jika suka, kismis dan beras. Kalau air dalam periuk hasil rebusan daging tu tidak mengapa ya. Tutup penutup dan halakan tombol kepada PRESSURE. Set butang HIGH PRESSURE selama 7 minit serta tekan ON. Bila masak tekan OFF. Bebaskan tekanan dan biarkan nasi selama 5 minit.
3. Sebelun hidang. Gaul perlahan-lahan hingga sebati dan sedia dihidangkan.
#jangan biarkan nasi dalam periuk tekanan. Keluarkan periuk boleh tanggal dan letal diluar. Dikhuatiri akan hangus di bawah.
No comments:
Post a Comment