-->
Dapur Dan Ustazah

Tittle

Blog ini di bina khas untuk berkongsi idea dan berkongsi resepi makanan dalam dan luar Malaysia,jika mempunyai sebarang masalah berkaitan blog ini sila lawati Facebook Ustazah, Terima Kasih.

Saturday, 12 July 2014

Nasi Daging Noxxa Ustazah Ani

Salam semua. Nasi daging ni ana dapatkan resepi dari adik ana. Kalau dia ( kieSha IzzRul nama fb) balik kampung mesti kami suruh dia buat. Jadi kali ni ana pulak nak cuba masak nasi daging dengan menggunakan pc Noxxa yang sudah semestinya lebih cepat proses memasaknya.
Alhamdulillah seperti yang dijangkakan pc Noxxa memberi keputusan yang sangat membanggakan. Daging yang lebih pantas proses melembutkannya dan boleh terus masak nasi.

Bahan-bahannya

300g daging( di hiris nipis)
Satu sup bunjut
2 cwn beras basmathi  - rendam 1/2 jam  dan tos
1 1/2  - 2 cawan air rebusan daging / air + 1/2 ketul kiub daging. ( sukatan air dan beras basmathi 1 cwn beras=1 cwn air  dn 1/2 susu). Kita tengok lebihan air daging ysng kita HIGH PRESSURE tu. Klu dah ada lebih kurang 1/2 cawan, kita cuma letak air 1 cwn utk beras1 cawan. 
1/2 cawan susu cair
#1 labu bawang besar
#2 ulas bawang putih
#1/2 inci halia
Bahan2 # di.mesin halus

3 kuntum bunga lawang

3 biji buah pelaga
1 kulit kayu manis
Daun pandan
1 sudu besar kismis
Sedikit kunyit dan garam
Minyak sapi dan minyak

1 sudu rempah sup ADABI

Cara

1. Tekan STIR FRY dan tekan ON. Panaskan minyak. Masukkan bawang bunga lawang, pelaga, kayu manis, halia dan daun pandan. Bila wangi masukkan daging dan sup bunjut, garam dan rempah kurma serta tekan OFF. Tutup penutup dan halakan tombol kepada PRESSURE. Set butang HIGH PRESSURE selama 40 minit serta tekan ON.

2. Bila masak tekan OFF. Bebaskan tekanan. Masukkan air, susu cair, garam, kunyit jika suka, kismis dan beras. Kalau air dalam periuk hasil rebusan daging tu tidak mengapa ya. Tutup penutup dan halakan tombol kepada PRESSURE. Set butang HIGH PRESSURE selama 7 minit serta tekan ON. Bila masak tekan OFF. Bebaskan tekanan dan biarkan nasi selama 5 minit.

3. Sebelun hidang. Gaul perlahan-lahan hingga sebati dan sedia dihidangkan.
#jangan biarkan nasi dalam periuk tekanan. Keluarkan periuk boleh tanggal dan letal diluar. Dikhuatiri akan hangus di bawah.

Posted by Unknown at 06:57
Email ThisBlogThis!Share to XShare to FacebookShare to Pinterest
Labels: Nasi Daging Noxxa Ustazah Ani

No comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)
get this
Fruity Watermelon Heart

Resepi Lalu

get this widget here

Facebook

Facebook
Selamat Datang

Blog

Blog

Ustazah Ani

Ustazah Ani

About Me

Unknown
View my complete profile

Blog Archive

  • ►  2018 (5)
    • ►  February (4)
    • ►  January (1)
  • ►  2016 (4)
    • ►  September (1)
    • ►  June (3)
  • ►  2015 (43)
    • ►  August (1)
    • ►  July (36)
    • ►  May (1)
    • ►  January (5)
  • ▼  2014 (91)
    • ►  December (12)
    • ►  November (10)
    • ►  October (16)
    • ►  September (11)
    • ►  August (14)
    • ▼  July (22)
      • Cheese Tart
      • KEK LAPIS PENAWAR RINDU
      • Wajik Noxxa
      • Pizza Noxxa
      • Puding Marble
      • Pulut Kuning Noxxa
      • Bubur Cha cha Bersama keledek Noxxa
      • Bubur Cha cha Bersama keledek Noxxa
      • Nasi Arab Mandy Noxxa
      • Bubur Lambuk/Bubur Nasi
      • Ikan Siakap Kukus Noxxa
      • KEK COKLAT NOXXA
      • Nasi Daging Noxxa Ustazah Ani
      • KEK GULA HANGUS NOXXA USTAZAH ANI
      • Kari tulang bersama Rebung Madu
      • Daging Goreng Sos Noxxa
      • Nasi impit Noxxa Ustazah Ani
      • Nasi Hujan Panas Noxxa Ustazah Ani
      • Nasi Ayam Noxxa Ustazah Ani
      • Puding karamel noxxa ustazah Ani
      • Doa Terawih 1
      • Ayam Panggang Noxxa Ustazah Ani
    • ►  June (1)
    • ►  May (5)
  • ►  2013 (2)
    • ►  November (2)

Mari Intai-intai Dapur

Hak Cipta Tepelihara. Dapur Ustazah