Bahan-bahan;
4 ekor ikan sardin
2 susu besar tomato paste ( puri).ustzh ltk tomato soup gnti tomato puri
2 senduk cili paste ( ustzh x ltk sbb ank ustzh x suka sardin pedas)
1 bj tomato masak - d cincang ( opps terlupa nk bubuh)
3 sudu besar sos cili
2 ulas bwg putih - cincang halus
1 labu bwg besar - cincang halus
2 cwn air
Percikkn sdkt kcap manis kipas udang utk gelapkn skt warna sos. Skt je tau
Minyak, gula dn garam
Cara ( mnggunakn periuk noxxa)
1. Panaskn mnyk dlm periuk dan tekan butang 'stir/fry dan 'ON'. Masukkn bwg dn tomato. Goreng hingga wangi. Masukkan cili paste ( yg ni x ltk) goreng smpi naik mnyk. Msukkn tomato puri/ tomato soup. Dan cili sos. Msukkn perasa dan air. Msukkn ikan dn tekan butang 'OFF'.
2. Tutup periuk dan halakn tombol ke arah 'High pressure' selama 90 minit. Klu buat 90 minit tulang lembut macam sardin tin yang dijual. Stlh msak bebaskn tekanan dan tekan butang 'OFF' tekan butang 'stir fry' dan 'ON' untk krgkn kuah dn naik minyak.
3. Stlh kering tekan 'OFF' angkt dn hidangkan.
Klu guna dapor gas biasa pun blh..tumis mcm biasa ttp tulang mungkin x lembut dn rs skt sj berbeza..'ala kulli hal buat ja kita yg nk mkn kan..lbh suci dn bersih..klu ada noxxa lbh baik dn lbh mnjd.
Sedapnya sardin! Boleh buat 1 kg dan sejuk bekukan. Saya pernah buat sekali.Pm saya laju-laju untuk harga istimewa 019-249 4819 piuk noxxa nih.
ReplyDeleteSepatutnya 1 june 2016 harga ahli jadi rm719 (katalog rm864). Beli dgn ibuyati, dpt harga rm670... free delivery.
ReplyDeleteAmway tangguhkan dulu kenaikan harga...
Delete