Assalamualaikum sahabat2 semua. Hari ini ustazah nak kongsikan resepi sup ekor/daging yang sangat sedap dan enak. Resepi ni ustazah dapat dari adik ustazah yang tersayang Syakirah Sulaiman / fb Kiesha IzzRul. Ustazah dah cuba masak dan sangat2 berpuas hati.
Kawan2 cuba ya nanti. Tak perlu pakai serbuk sup yang di beli dari kedai dan tak payah guna sup bunjut. Memang asli dan wangi.
Bahan A
Daging atau ekor sekilo
Ubi kentang jika suka
Bahan B ( yang dimesin halus)
5 ulas Bawang merah
3-4 ulas bawang putih
Halia
1 sudu kecil jintan manis
Kulit kayu manis
Bunga cengkih
Buah pelaga
Bunga lawang
Lada hitam
Bahan C ( hiasan)
Bawang merah 4-5 ulas di goreng bersama minyak.
Daun sup dan daun bawang
Cara2nya
1. Rebus daging bersama2 bahan mesin. Sampai empuk.
2. Suaikan garam dan rasanya.
3. Bila dah masak elok tutup api. Goreng bawang yang dihiris nipis bersama minyak. Dan tuangkan ke dalam sup. Last sekali tabur daunsup dan daun bawang.
Makan dengan bihun atau mee pun sedap.
Selamat mencuba ya...
No comments:
Post a Comment