Assalamualaikum sahabat-sahabat yang di muliakan oleh Allah Taala. Hari ni kita tengok resepi ikan cencaru sumbat kelapa pulak ya. Selalu buat ikan ni ustazah suka sumbat dengan cili padahal memang ustazah lebih gemar kalau sumbat kelapa lagi. Cuma al maklumlah penyakit malas tu kadang-kadang mengatasi keinginan nak makan. Akhirnya buat ala kadar ja. Tapi hari ni terlebih rajin pulak. Resepi kelapa ni sangat sedap. Ustazah rekomen kat kawan-kawan kalau suka makan kelapa eloklah mencuba nya ya.
Kalau nak bakar pun boleh nak goreng pun boleh. Kali ni ustazah bakar. Kenapa bakar?? Ermm saje2 nak tukar selera. Hihi
Bahan-bahannya
3 ekor Ikan cencaru ( suruh penjual tu belah belakang siap-siap)
Garam
Kunyit
Lumurkan garam dan kunyit pada ikan luar dalam ye. Pada belahan-belahanya sekali. Tapi bahagian dalam jangan banyak sangat garam sebab inti dah cukup masin
Inti kelapa
Kelapa dalam semangkuk kecil
Cili merah 4-5 biji
Cili melaka ( ustazah tak letak tadi sebab cari dalam peti ais tak jumpa)
Kunyit hidup 2 inci ( tadi letak kunyit serbuk ja)
Bawang besar 1/2 biji yang besar. Kalau sederhana saiznya letak sebiji.
Bawang putih 3 ulas
1 batang serai
Asam jawa ( adabi dalam 1 sudu kecil)
Garam
Gula
Udang kering ( tak ada udang kering ustazah letak kiub ikan bilis tadi)
Gula sedikit ( 1/2 sudu)
# semua bahan ini di kisar halus dengan hanya sedikit air.
Dah siap semuanya, sumbatkan dalam ikan ya. Ikan kembong pun boleh.
Bakar / panggang / goreng
Selamat Mencuba.
2 helai daun kunyit di mayang. Campurkan dalam kelapa kisar.
Mkn dgn kuah ap sedap ni? Sy tgh bkr ikn ni..rspi sis.. Heee.. Tp bkr balut daun pndan.. Hrum smerbak..
ReplyDelete