Assalamualaikum shbt2 yg di kasihi. Hr ni ustzh msak pucuk ubi msak lemak. Pucuk ubi ni dh seminggu dlm peti sejuk. Ingt nk msak minggu lps tp x sempt2. Td tgk2 apa nk msak tuk tgh hari ternmpk pucuk ubi yg dh seminggu bertapa dan risau keadaannya semakin kecut, ustzh pun smpn blk ikan teruslah mula memasak. Nmpknya masih segar dn elok. Walau mcm mna pun ank yg bungsu tu x blh nk mkn pedas jd ayam kena jgk goreng nnti. Lawan masak lemak ni ialah tak lain dn x bkn (hihi) sambal belacan kuinin. Smbil potong sambik msuk mulut. Manis sgt mmg x thn klh jumpa buah kuinin. Feveret sgt ni..
Ramai yg dh tahu masak pucuk ubi ni, tp ustzh nk jgk share resepi bg adk2 yg br bljr nm msak atau tuk ank2 ustzh blh la buka blog klu trngn nk msak. Yg dh pndai masak tu x pe. Blh jgk jamu mata kot2 ada yg terfikir nk msak apa kan.
Bhn2nya:
1 biji bwg besar saiz kecil/ sederhana
2 inci kunyit hidup
6-7 bj cili padi
1 sudu kecil udang kering
Bhn ni d blend
Udang bnyk mna yg suka
Santan rm2.
Serbuk hilal 1 sudu kecil
Sdkt kunyit tuk warna yg lbh mnrk
Garam
Petai
Seikt pucuk ubi..ustzh ambik jgk daun2 nya d celur dgn sdkt garam
Caranya
Dlm periuk msukkn air dan pucuk ubi dan bhn2 blend . Panaskn api dh mndidih msukkn santan dn bhn2 lain..bla dh pekat blh la d angkat.
No comments:
Post a Comment