Assalamualaikum sahabat-sahabat yang dikasihi sekalian semuga Allah sentiasa merahmati hidup kita dunia dan akhirat.
Hari ini ustazah hendak letak resepi Asam Pedas yang selalu ustazah buat kat keluarga ustazah. Resepi ni bukan lah special sangat. Ustazah bukan lah seorang chef handalan tetapi untuk suami dan anak-anak mereka memang mengiktiraf ustazah sebagai tukang masak handalan. Itu pun dah cukup membahagiakan hidup ustazah. Yang penting keluarga suka kan. Ustazah percaya ibu-ibu di luar sana pun sama ye tak? Air tangan ibu memang tiada tandingan.
Ok lah ni resepi simple yang semua orang boleh buat ye.
Bahan-bahannya:
Ikan yang telah siap dibersihkan. Samada ikan seekor-sekor atau ikan isi. Ustazah guna 5 ketul isi ikan tenggiri.
*1 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*10-12 biji Cili kering yg telah direbus.
*Belacan lebih kurang besar ibu jari.
*Kunyit hidup ( klu x dak serbuk kunyit pun x pa)
Semua bahan * ini di blend.
Air asam jawa
Gula
Garam
Serbuk hilal/serbuk perasa
Terung atau bendi
Tomato
Bawang yang dipotong bulat-bulat
Daun kari
Daun kesum
Serai 2 batang
Bunga kantan
Cara-caranya:
Letak minyak dalam sesenduk atau lebih sikit. Tumis bahan blend dan daun kari. Bila dah wangi dan agak garing masukkan air asam jawa. Msukkan ikan bila dah mendidih. Tambahkan air sedikit jangan pekat sangat. Kemudian bolehlah dimasukkan bendi atau terung. Garam dan gula serta serbuk hilal. Bila dah nmpk kuah elok bolehlah di masukkan daun kesum dan bunga kantan serta bawang yang di potong bulat.
Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment