Resepi kek pisang ini ustazah ambil dari resepi asal Ainurmariza D' Kichen. Mohon halal ya..ustazah share pada kawan-kawan semoga dapat keberkatan buat ainur. Aamiin
Resepi asal tak ada carrot dan choclate chips..ustzh tambah je ni, kalau tak suka tak perlu letak ye. Tapi dah ckup sedap dan lembut kek ni
Resepi :
4-5 biji pisang emas - di lecek , ustazah guna garfu. ( kalau pisang berangan ustazah letak 2 biji setengah. )
4 biji telur - Gred A or B
3/4 cawan gula castor ( resepi asal 1 cawan)
1 cawan minyak jagung ( ustzah guna minyak masak je ) pun sedap
Bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum yang di ayak bersama,
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat ( kurang sikit pun xpe)
Bahan C
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil esen pisang ( yg ni yg buat bangkit rasa pisang)
50g walnut cincang - ustzah guna kacang tanah kisar kasar beli di kedai bahan kek
1/2 biji carrot yang di sagat.
1/2 cawan choclate chips
Caranya:
1. Panaskan oven suhu 170 c , 15 minit sebelum baking.
2. Pukul telur dan gula sampai kembang putih dan kemudian masukkan minyak .pukul lagi.
3. Campurkan pisang dan carrot dengan cara kaup dan balik.
4. Masukkan esen vanila dan esen pisang dan juga tepung. Gaul lagi.
Kalau nak letak choclate chips pun blh. Juga kacang.
5. Tuang dalam paper cup yang comel atau loyang 4 segi 8x8.
6. Bakar suhu 170c selama 50 minit - 1 jam. Atau sehingga masak. Kalau dalam paper cup 30 minit dah masak.
Api atas dn bawah.
No comments:
Post a Comment