Assalamualaikum shbt2 semua. Seronoknya hari ni dapat meroti dan dapat hasil yang sangat memuaskan. Resepi yang nak ustazah share dengan kawan-kawan adalah dari perkongsian Isma Maisarah. Resepi ni lembut dan sangat cantik.
Bahan-bahan
500g tepung gandum
11 gm yis segera
1/2 cawan gula halus
Secubit garam
2 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar water roux ( nak lebih pun x pe tp kurangkan sukatan air)
1 biji telur
220 ml air suam ( kali ini saya guna shortening )
Satukan semua bahan. Kalau nak rendam yis dengan air suam dan gula dulu pun boleh. Uli hingga lembut. Kalau uli dengan tangan buat 1/2 jam. Selang seli dengan banting-banting. Perapkan 30 minit atau hingga doh nauk sekali ganda. Setelah doh naik. Tumbukkan doh. Dan bulat-bulatkan atau nak letak sosej ke. Rehatkan doh 30 minitm sapu butter atau kuning telur. Bakar pada suhu 160 c selama 20-30 minit bergantung pada oven masing-masing.
Water roux
1/4 cwan tepung gandum
250 ml air
Campurkan semua bahan dan kacau dengan whisk. Masak atas api perlahan. Kacau selalu jangan bergentel. Biar sampai pekat. Sejukkan boleh guna terus atau simpan dalam peti sejuk. Bila nak guna biarkan ia pada suhu bilik. Tahan selama 2 hari.
No comments:
Post a Comment