-->
Dapur Dan Ustazah

Tittle

Blog ini di bina khas untuk berkongsi idea dan berkongsi resepi makanan dalam dan luar Malaysia,jika mempunyai sebarang masalah berkaitan blog ini sila lawati Facebook Ustazah, Terima Kasih.

Monday, 1 September 2014

Kuih Pau Gebu

Resepi kuih pau ni memang dah lama saya buat. Dah malas nak tukar resepi lain sebab takut mendapat hasil yang mengecewakan. Jadi kalau dah biasa kita tetap ja dengan resepi yang sama nanti tak lah marah-marah kalau tak jadi. Saya selalu juga cuba-cuba tukar resepi tapi akhirnya anak-anak tegur kenapa dulu sedap sekarang dah lain.

Jadi kalau untuk kuih pau memang guna resepi ni je.

Bahan-bahannya

500g tepung pau/ halus/ tepung gandum biasa.
1 1/2 sudu besar susu tepung apa-apa jenama
1 sudu kecil baking powder
50g minyak
100g gula
230 ml air suam ( boleh tambah air lagi jika perlu)
11g yis segera

Cara-caranya

1. Ayak tepung bersama baking powder dan susu tepung.

2. Masukkan yis, garam ke dalam adunan tepung dan sebatikan.

3 . Larutkan gula bersama air suam.

4. Campukan larutan gula kedalam adunan tepung sedikit demi sedikit sambil menguli. Kalau ada mixer lebih baik resultnya.

5. Masukkan minyak sedikit demi sedikit.

6. Uli sampai adunan kenyal. Uli seperti membanting baju yang hendak di basuh. Buat cara tekan dan tolak. Berulang kali.

7. Biarkan adunan rehat selama 15 minit. Tutup doh dengan plastik.

Setelah cukup masa rehat tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin dan potong adunan dengan pisau sebesar mana yang dikehendaki. Leperkan dan dan isi dengan inti yang disukai. Biarkan dulu beberapa ketika ( 10 minit) untuk biar dia akan naik gebu baru dikukus. Penutup pengukus haruslah di ikat kain bagi mengelakkan air tumpah atas pau.

Jangan kukua lebih dari 5 minit. Ini akan menyebabkan pau mengejut. Kukus lima minit sahaja.

Inti Kelapa

Kelapa yang putih
Gula merah
Gula putih
Sedikit garam
Air

Caranya
Panaskan air dan gula. Tapis kan. Masak semula air gula dan kelapa serta garam. Masak sehingga kering air dan kelapa bersalut dengan air gula.

Posted by Unknown at 06:37
Email ThisBlogThis!Share to XShare to FacebookShare to Pinterest
Labels: Kuih Pau Gebu

No comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)
get this
Fruity Watermelon Heart

Resepi Lalu

get this widget here

Facebook

Facebook
Selamat Datang

Blog

Blog

Ustazah Ani

Ustazah Ani

About Me

Unknown
View my complete profile

Blog Archive

  • ►  2018 (5)
    • ►  February (4)
    • ►  January (1)
  • ►  2016 (4)
    • ►  September (1)
    • ►  June (3)
  • ►  2015 (43)
    • ►  August (1)
    • ►  July (36)
    • ►  May (1)
    • ►  January (5)
  • ▼  2014 (91)
    • ►  December (12)
    • ►  November (10)
    • ►  October (16)
    • ▼  September (11)
      • Roti Sausage dan Roti Cheese
      • Apam Susu
      • Kek Minyak Super Gebu
      • Roti Bun Kelapa
      • Pizza Ustazah Ani II
      • Kek Minyak Gebu
      • KASWI PANDAN
      • Nasi Minyak Trengganu
      • KEK COKLAT KUKUS
      • Krim puff best
      • Kuih Pau Gebu
    • ►  August (14)
    • ►  July (22)
    • ►  June (1)
    • ►  May (5)
  • ►  2013 (2)
    • ►  November (2)

Mari Intai-intai Dapur

Hak Cipta Tepelihara. Dapur Ustazah