Assalamualaikum sahabat-sahabat ustazah. Hari ni ustazah rasa sangat gembira sebab berkesempatan masak kek minyak yang benar-benar menepati citarasa ustazah. Kek ni mula-mula ustazah dapat makan sebab kawan baik ustazah iaitu Hajah Nadzifah datang ziarah ustazah dan bawa kek minyak sebagai buah tangan. Ustazah panggil hajah Nadzifah dengan panggilan kak ngah. Jazakillah jugak pada Lin Rosly yang menjadi orang tengah pertemuan kami yang dah berpuluh tahun tak berjumpa. Resepi ni adalah resepi bonda tercinta kak ngah. Ustazah dah banyak kali juga cuba buat kek minyak tapi selalunya ustazah tak lah segembira ini. Kek ni lembut dan gebu serta macam kek orang dolu-dolu tak manis sangat sebab kak ngah pesan kurangkan gula serta yang best tu pesan kak ngah, semasa nak bakar guna api bawah saja. Erm..ok, selalu ustazah bakar kek guna api atas bawah. Tapi ni kan resepi orang, kena lah ikut cara nya kan. Syukur kek jadi betul-betul macam yang kak ngah bawa pada ustazah.
Kepada yang nak buat, ikut petua kak ngah ye. Sebab kata kak ngah ramai yang ' ingkar' kek mereka jadi bengkang..hehehhe
Sebenarnya kek ni simple je. Bahan pun senang je. Kalau kreatif buatlah lapis ke tompok-tompok ke, tak nak letak warna warni pun tak pe. Nak letak putih sahaja kemudian letak coklat chips pun boleh. Ikut selera masing-masing ye
Selamat Mencuba ya:
Bahan-bahannya
2 cawan tepung ( jangan bunbun ye, maknanya sukat betul-betul paras cawan. Ustazah guna cawan sukatan metrik)
2 cawan gula halus ( ustazah guna hanya 1 3/4 cawan, sedang elok bagi yang tak suka kek manis)
6 biji telur
3/4 - 1 cawan minyak ( jangan lebih dari secawan)
Secubit garam ( opppsss..lupelah )
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda baikabonat
Esen vanila dan perasa pewarna
Caranya:
1. Asingkan putih dan kuning telur.
2. Pukul putih telur dan gula halus sampai jadi putih kental. ( meringue)
3. Masukkan kuning telur kesemua nya atau sebiji-sebiji dan pukul lagi.
4. Masukkan garam, esen vanila, minyak dan pukul lagi. ( mesti masukkan minyak dulu tau jangan pula di selang seli ngan tepung atau masukkan tepung dulu nanti jadi bengkang kata kak ngah)
5. Baru masukkan tepung, kaup-kaupkan saja dengan senduk kayu.
Boleh asingkan kepada beberapa mangkuk untuk diwarnakan. Lebihkan yang warna putih. Yang di warnakan tuk semangkuk - semangkuk ja. Yang putih 2 mangkuk sebab nak bagi cantik menurut mak kak ngah, biar putih lebih dari warna lain.
Bakar dalam suhu 160c api bawah sahaja setelah oven di panaskan dulu. Selama 40-45 minit.
( ikut kepanasan oven masing-masing ya)
Jazakillah Ustazah..
ReplyDelete