Dah lama ustazah guna resepi ni. Dah sampai masa ustazah kongsikan dengan sahabat2 agar dapat diteruskan / dipanjangkan pahala dunia dn Akhirat. Ustazah selalu buat dan frozenkan untuk anak-anak makan bila-bila masa diperlukan. Suami ustazah suka kalau dapat bersahur dengan roti boom ni. Cubalah ya..insya Allah tidak mengecewakan anda.
Resepi
6 cawan tepung gandum
3 sudu besar susu pekat
1 1/2 sudu besar gula
3 sudu kecil garam ( sudu kfc)
2 1/2 gelas air suam. Satu gelas = 250 ml
Margerine tuk salut doh masa perapan
Step-stepnya
1. Masukkan tepung dalam bekas (ayak dulu)
2. Larutkan gula, garam dan susu pekat dalam segelas air. Tuang dalam adunan tepung. Tuang 2 gelas dulu dan yang setengah gelas tu tuang sikit-sikit sebab takut terlembek.
3. Uli tepung. Tak payah susah-susah pakai mixer. Dengan tangan pun dah ok.
4. Bulat-bulatkan kecik-kecik dan salut dengan margerine setiap biji. Perap / rehat selama sekurang- kurangnya 3-4 jam. Tapi jangan lebih dari 8 jam takut adunan masam. Sebab ada susu..bakar dengan hanya merenjiskan minyak pada kuali. Tak perlu guna minyak banyak.
Boleh bakar sikit dan boleh frozen kan.
Slm, t.kasih di atas resepinya.. mohon halalkan yer.. saya savekan. Inshaa Allah, ada masa tluang, akan di cuba jua..
ReplyDeleteAslmkm Ustazah Ani...InsyaAllah saya cuba. Ank2 suka sgt ni. Tp abb nak tebar tu mayb ada prblem la..hehe.kiranya doh tu siap2 salut majerin ye? Bukan letak marjerin masa lps tebar?
ReplyDeleteSubhannallah...
ReplyDeletenampak sedap sgt...
belum pernah bejaya cuba buat roti ni..
tak kuat nk uli
Tk ustazah berkongsi resepi. Nanti nak try buat sendiri.
ReplyDeleteJemput ke blog saya,
http://www.mamavitashoppe.wordpress.com
Sy save ye ustazah.minta halalkn.
ReplyDeleteHarapny menjadi..firsttime nk cube.😁
Assalamuaikom terima kasih info ...
ReplyDeleteAssalamu'alaikum.. ustazah, mohon halalkan ilmunya.. nk cuba buat ari ni.. in Shaa Allah...
ReplyDeleteAssalamualaikum ustazah.. Terima kasih share ilmu.. Inshaallah nanti nk buat
ReplyDeleteAssalamualaikum sedapnya roti boom.
Delete